babeczki - z budyniem, zakrywane

By | 23:25 Leave a Comment

Składniki - babeczki :

340 g mąki pszennej
170 g mąki krupczatki
250 g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
56 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyzki kwaśnej śmietany

druga wersja masła 260 g czubata łyżka smietany 60 - 70 g cukru pudru szarlotka jabłak ok 1kg 1 płaska łyżka cykru imbir suszony 1 łyżka masła na spód dżem dynia jabłko pomarańcza imbir Składniki - nadzienie :

jedna paczka budyniu waniliowego na 0,5l
500 g mleka
  • Przygotowanie :

  • Babeczki : masło posiekać nożem razem z mąką (pszenną i krupczatką). Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na co najmniej pół godziny do lodówki.
  • Przygotować foremki. Roztopić masło do wysmarowania foremek i pędzelkiem smarować każdą po kolei.
  • Masa budyniowa : zagotować budyń z przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia.
  • Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na około 5-7mm i wykrawać foremką kółka, wciskać każde do foremki ugniatając palcami do brzegów. Wyciąć tyle samo kółek ile jest foremek, to będę nasze "przykrywki".
  • Do każdej foremki włożyć po łyżce wystudzonego budyniu, nakładać "przykrywkę" i połączyć brzegi dociskając palcami. Napełnić wszystkie foremki.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st na około 30min. Wyjąć babeczki z foremek jak będą jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem.
  • więcej przepisów na babeczki znajdziesz w tym miejscu.

    Nowszy post Starszy post Strona główna

    0 komentarze :