Składniki :
150g masła lub margaryny
200g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
3 jajka
150g cukru
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt cytrynowy do smaku
Przygotowanie :
- Masło zmiksować na najwyższych obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować (za szybkie dodanie żółtek grozi zwarzeniem się masy).
- Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać. Dodać ekstrakt z cytryny - wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem (można mikserem na najniższych obrotach).
- Formę do babki (u mnie keksówka o dolnych wymiarach 17 x 8 cm) natłuścić i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Wypełnić ciastem.
- Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 h (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha)
0 komentarze :