Ciasto drożdżowe :
20g świeżych drożdży
150ml mleka
50g drobnego cukru
opakowanie cukru wanilinowego (16g)
szczypta soli
500g mąki pszennej
1 duże jajko
60g masła
Kruszonka :
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki drobnego cukru
3 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo :
1 jako + łyżeczka mleka
Przygotowanie :
- Ciasto : do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek i wsypać rozkruszone drożdże. Zasypać cukrem i zalać połową ciepłego mleka. Wymieszać z mąką tak, by powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut.
- Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki: roztrzepane jajko, roztopione masło i ciepłe mleko i wrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na stolnicę i odgazować. Podzielić na 4 równe części. Z każdej zrobić wałek a następnie zapleść warkocz. Gotową chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub włożyć do foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do napuszenia.
- Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką.
- Kruszonka : wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Studzić na kratce.
- Kroić po całkowitym wystudzeniu.
0 komentarze :