ciasto drożdżowe - buchty

By | 00:48 Leave a Comment

Składniki (BP):

500g mąki pszennej (100%)
290g mleka *(58%)
100g / 2 jajka ** (20%)
50g cukru (10%)
40g masła (8%)
30g drożdży (6%)
20g / 1 żółtko (4%)
6g soli (1,2%)


Dodatkowo :

85g roztopionego masła
marmolada
cukier puder


Notes :

* oryginalnie było 250g mleka
** oryginalnie były 2 jajka


Przygotowanie :

etap I

290g mąki pszennej
290g mleka
30g drożdży

  1. Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie.
  2. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 60g. Jeśli chcemy nadziewać buchty, należy rozpłaszczyć kulkę, nałożyć na środek łyżeczkę nadzienia i zlepić.

  5. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie, tak, żeby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować bułki roztopionym masłem, jeśli zostanie nam trochę masła, należy nim polać bułeczki.

  6. Piec w temperaturze 190°C przez około 25 – 30 minut.
  7. Studzić na kratce.
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :