ciasto drożdżowe - buchty

By | 00:48 Leave a Comment

Składniki (BP):

I wersja

500g mąki pszennej (100%)
290g mleka (58%)
100g jajek (20%)
50g cukru (10%)
40g masła (8%)
30g drożdży (6%)
20g / 1 żółtko (4%)
6g soli (1,2%)

TOTAL WEIGHT - 1036g

II wersja - ciasto zakwaszane

500g mąki pszennej 12g/białka (100%)
220g mleka (44%)
30g zsiadłego mleka (6%)
100g jajek (20%)
60g cukru (12%)
70g masła (14%)
30g drożdży (6%)
20g / 1 żółtko (4%)
6g soli (1,2%)

TOTAL WEIGHT - 1036g


Dodatkowo :

85g roztopionego masła
marmolada
cukier puder


Waga kęsa ciasta na bułeczkę - 86g


Przygotowanie :

etap I

290g mąki pszennej
290g mleka
30g drożdży

  1. Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie.
  2. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 60g. Jeśli chcemy nadziewać buchty, należy rozpłaszczyć kulkę, nałożyć na środek łyżeczkę nadzienia i zlepić.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie, tak, żeby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować bułki roztopionym masłem, jeśli zostanie nam trochę masła, należy nim polać bułeczki.
  6. Piec w temperaturze 190°C przez około 25 – 30 minut. Jak pieczemy w jasnej tortownicy to na sam koniec na 5 minut włączamy termoobieg
  7. Studzić na kratce.
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.





Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :