Składniki (BP):
I wersja
500g mąki pszennej (100%)
290g mleka (58%)
100g jajek (20%)
50g cukru (10%)
40g masła (8%)
30g drożdży / 8 g drożdży suszonych (6%)
20g / 1 żółtko (4%)
6g soli (1,2%)
TOTAL WEIGHT - 1036g
II wersja - ciasto zakwaszane
500g mąki pszennej 12g/białka (100%)
220g mleka (44%)
30g zsiadłego mleka (6%)
100g jajek (20%)
60g cukru (12%)
70g masła (14%)
30g drożdży / 8 g drożdży suszonych (6%)
20g / 1 żółtko (4%)
6g soli (1,2%)
TOTAL WEIGHT - 1036g
na keksówkę - cztery kulki o wadze 120-130g
dodałam do nich jeszcze ok 150g namoczonych przez 15 min drozdży
Dodatkowo :
85g roztopionego masła
marmolada
cukier puder
Waga kęsa ciasta na bułeczkę - 86g
Przygotowanie :
etap I
290g mąki pszennej
290g mleka
30g drożdży
- Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić w niej dołek i wsypać pokruszone drożdże, zasypać połową cukru, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawić na około 20 minut aż rozczyn podrośnie.
- Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
- Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta formować kulki o wadze ok. 60g. Jeśli chcemy nadziewać buchty, należy rozpłaszczyć kulkę, nałożyć na środek łyżeczkę nadzienia i zlepić.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Układać kulki ciasta blisko siebie, tak, żeby się stykały. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować bułki roztopionym masłem, jeśli zostanie nam trochę masła, należy nim polać bułeczki.
- Piec w temperaturze 190°C przez około 25 – 30 minut. Jak pieczemy w jasnej tortownicy to na sam koniec na 5 minut włączamy termoobieg
- Studzić na kratce.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
0 komentarze :