ciasto na pierogi - z dodatkiem śmietany

By | 06:27 Leave a Comment

Składniki :

4 szklanki mąki pszennej
2 duże jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany
3/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oleju
sól


Przygotowanie :

  1. Make przesiać do dużej miski lub na stolnice, zrobić dołek w środku, wbić jajka. Dodać śmietanę, olej i sol. Zamieszać ciasto, dodawać wodę stopniowo wyrabiając miękkie i łatwo poddające się ciasto.
  2. Przykryć odwrócona do góry dnem miska i pozwolić ciastu "odpocząć" przez 10-15 minut.
  3. Podzielić ciasto na 4 części, trzy z nich trzymać przykryte wilgotna ściereczką, a jedna wywałkować dość cienko, wycinać pierogi. Nadziewać dowolnym nadzieniem. Powtórzyć z pozostałym ciastem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :