ciasto - stefanka

By | 22:17 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

50dag mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
20 dag masła/margaryny
2 łyżki miodu
2 jaja
1 łyżeczka sody


Składniki - masa grysikowa :

1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
20 dag masła/margaryny
1 cukier waniliowy
9 łyżek kaszy manny


Przygotowanie :

  1. Ciasto : składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  2. Masa grysikowa : mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe.
  3. Krem podzielić na dwie części.
  4. Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.
  5. Polać polewą czekoladową.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :