Składniki :
120 g cukru
80 masła
3 banany (ok. 460 g) pokrojone w plasterki grubości ok. 1 cm
duże jajko
50 ml mleka
230 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Cukier i masło umieścić na patelni z nieprzywierającym dnem. Rozpuścić składniki na średnim ogniu. Zwiększyć ogień i mieszać, aż zrobi się karmel, karmel ma być złotobrązowy. Zdjąć z ognia, dodać plasterki bananów. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia (w tym czasie banany zmiękną). Ostudzone banany rozgnieść z karmelem przy pomocy łopatki lub widelca.
W misce lekko ubić jajko z mlekiem, dodać powoli banany, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą i cukrem waniliowym, następnie wraz z ekstraktem z wanilii dodać do bananów - dokładnie wymieszać, nie miksować.
Ciasto wlać do keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 45-50 minut. Lekko ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę kuchenną.
0 komentarze :