ciasto - z karmelizowanymi bananami

By | 06:58 Leave a Comment

Składniki :

120 g cukru
80 masła
3 banany (ok. 460 g) pokrojone w plasterki grubości ok. 1 cm
duże jajko
50 ml mleka
230 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Cukier i masło umieścić na patelni z nieprzywierającym dnem. Rozpuścić składniki na średnim ogniu. Zwiększyć ogień i mieszać, aż zrobi się karmel, karmel ma być złotobrązowy. Zdjąć z ognia, dodać plasterki bananów. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia (w tym czasie banany zmiękną). Ostudzone banany rozgnieść z karmelem przy pomocy łopatki lub widelca.

W misce lekko ubić jajko z mlekiem, dodać powoli banany, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą i cukrem waniliowym, następnie wraz z ekstraktem z wanilii dodać do bananów - dokładnie wymieszać, nie miksować.

Ciasto wlać do keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 45-50 minut. Lekko ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę kuchenną.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :