krakersy - arabskie

By | 08:44 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukry
125ml ciepłej wody
185g mąki (użyłam zwykłej pszennej, typ 550)
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki

Składniki - posypka :

1 białko jajka
biały i czarny sezam
biały i niebieski maku
sól morska gruboziarnista

W małej misce wymieszać drożdże z miodem, cukrem i całą wodą, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i ostrą paprykę, dokładnie wymieszać. Dodać przygotowany wcześniej zaczyn z drożdży i zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiać na posypanej stolnicy przez 2 minuty. Dużą miskę wysmarować oliwą, przełożyć ciasto i odstawić do lodówki na 45 minut.

Po wyciągnięciu z lodówki ponownie wyrobić ciasto (stolnica lekko podsypana mąką), aż będzie gładkie. Podzielić je na cztery równe części. Każdy z nich rozwałkować na prostokąt 13x30 cm. Jajko lekko ubić, nakłuć ciasto widelcem. Z każdego prostokąta wykroić 9 trójkątów, posypać ziarnami (u mnie m ak, sezam i sól gruboziarnista). Wykrojone trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg).

Ostudzić na kratce. Podawać na zimno jako samodzielna przekąska lub z dodatkiem ulubionych sosów.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :