makowiec - z jabłkami, japoński

By | 22:42 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

200g mąki pszennej
50g cukru
75g masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g śmietany kwaśnej


Składniki - masa makowa :

200g maku
200g cukru
100g kaszy manny
150g masła
5 jaj
1 białko
6 średnich jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego


Przygotowanie :

  1. Ciasto : z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
  2. Masa makowa : mak sparzyć, dokładnie odcedzić i wystudzić. Zimny zmielić trzykrotnie (można użyć już zmielonego). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, stopniowo dodawać mak i starte jabłka, nie przerywając ucierania. Następnie dodać kaszę mannę i olejek. Z białek ubić sztywną pianę i delikatne połączyć ją z masą makową.
  3. Ciasto podzielić na dwie części ¾ i 1/4 . Większą rozwałkować na blaszce (wymiary 22x29 cm), na ciasto wyłożyć masę makową. Mniejszą część ciasta rozwałkować i wycinać z niej paski o szerokości 1-1,5 cm, a następnie z nich ułożyć na maku kratkę.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st. przez godzinę. Jeśli wcześniej kratka na cieście jest już złota, przykryć ciasto papierem do pieczenia i piec dalej.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :