muffinki - z syropem klonowym i orzechami

By | 13:02 Leave a Comment

Składniki :

80 g orzechów włoskich lub pekanów
200 g mąki pszennej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
szczypta cynamonu
80 g białego cukru
40 g brązowego cukru
30 ml syropu klonowego – 2 łyżki
100 g masła 2 jajka
200 ml maślanki
ew. 12 połówek orzechów do dekoracji


Przygotowanie :

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą , dodać sól i cynamon.
  2. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło z dwoma rodzajami cukru oraz syropem klonowym na jasny , puszysty krem.
  3. Wbijać po jednym jajku , za każdym razem dokładnie ubijając.
  4. Zmniejszyć obroty miksera , dodawać na przemian trochę maślanki (temp. pokojowa) i mąki z dodatkami , ucierać na gładkie ciasto.
  5. Na koniec wsypać posiekane orzechy i wymieszać łyżką.
  6. Nakładać do wyłożonych papilotkami foremek , na wierzchu każdej babeczki można położyć połówkę orzecha. Piec w temp. 180 st.C przez 20-25 minut.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :