murzynek

By | 23:15 Leave a Comment

Składniki :

1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru (od jakiegoś czasu dodaję cukier brązowy)
1 cukier waniliowy (16g)
4 jajka (osobno żółtka i białka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki dobrego kakao
250g margaryny lub masła
6 łyżek czerwonego wina (u mnie zawsze wytrawne)
2 łyżki mleka lub wody

W garnku rozpuścić margarynę, dodać cukry, przesiane kakao, wino i mleko. Wszystko razem zagotować.

Do gotowej masy dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ubić na sztywno pianę z czterech białek i delikatnie wmieszać do ciasta.

Keksówkę o wymiarach 35×12 (górne wymiary) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać gotowe ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez 40-45min lub do tzw. suchego patyczka.

Po ostudzeniu można polać polewą.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :