Składniki :
250 g mąki pszennej 
220 g cukru 
16 g cukru waniliowego 
4 jajka (osobno żółtka i białka) 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
3 łyżki kakao 
250 g masła 
2 łyżki mleka lub wody 
Przygotowanie :
- W garnku rozpuścić margarynę, dodać cukry, przesiane kakao i mleko. Wszystko razem zagotować.
 - Do gotowej masy dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
 - Ubić na sztywno pianę z czterech białek i delikatnie wmieszać do ciasta.
 - Keksówkę o wymiarach 35×12 (górne wymiary) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać gotowe ciasto.
 - Piec w temperaturze 180°C przez 40-45min lub do tzw. suchego patyczka.
 - Po ostudzeniu można polać polewą.
 
0 komentarze :