nadzienie do pierogów - ruskie

By | 22:17 Leave a Comment

Składniki :

300g sera białego
300g ziemniaków
200g cebuli
2 ząbki czosnku
szczypiorek
sól
pieprzu czarny mielony


Przygotowanie :

  1. Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości.
  2. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków (kilka minut na gładką masę bez grudek). Ziemniaki całkowicie ostudzić, następnie zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej puszyste.
  3. Ser bardzo drobno pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę.
  4. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę poddusić. Przełożyć do sera i ziemniaków, wymieszać.
  5. Doprawić solą i pieprzem, farsz ma być wyrazisty. Dodać posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :