nadzienie do pierogów - ruskie

By | 22:17 Leave a Comment

Składniki :

500g sera białego
500g ziemniaków
1 mała cebula
2 łyżki masła lub słoniny
sól
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego


Przygotowanie :

  1. Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości.
  2. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków (kilka minut na gładką masę bez grudek). Ziemniaki całkowicie ostudzić, następnie zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej puszyste.
  3. Ser bardzo drobno pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie.
  4. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub słoninie na złoty kolor, następnie dodać do sera i ziemniaków.
  5. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem ziołowym.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :