nadzienie do pierogów - z gotowanym mięsem

By | 22:27 Leave a Comment

Składniki :

500 g mięsa (u mnie chuda łopatka, ale może być każde inne)
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
1 liść laurowy
2 – 3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki bułki tartej
2 duże cebule
1 łyżka klarowanego masła albo oleju
sól, pieprz
majeranek

Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka. Dodać ½ cebuli, marchewkę, pietruszkę, seler. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Wsypać 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki mielonego pieprzu. Wlać tyle zimnej wody, aby przykryła mięso i warzywa. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować około godziny, aż mięso będzie miękkie.

Mięso, marchewkę, seler i pietruszkę wyciągnąć i zostawić do wystygnięcia, a następnie przepuścić przez maszynkę.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzane masło (olej) i delikatnie podsmażyć. Cebulę dodać do mięsa, wsypać bułkę tartą, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. I dolać tyle zimnej wody (można wykorzystać płyn z gotowania), aby farsz był wilgotny i zwarty (mięso gotowane jest dosyć suche, więc trzeba dodać sporo płynu).

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :