pączki - serowe na drożdżach

By | 23:59 Leave a Comment

Składniki :

400g mąki pszennej
300g sera białego
2 jajka
2 żółtka
30g świeżych drożdży
60g miękkiego masła
3 łyżki cukru zwykłego
3 szczypty soli
ok. 125 ml mleka
skórka otarta z całej pomarańczy
1 łyżka spirytusu
olej albo smalec do smażenia
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie :

  1. Mąkę przesiać do miski dodając sól. Twaróg, dość suchy, zmielić dwukrotnie w maszynce. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, osuszyć i otrzeć skórkę na drobnych oczkach tarki, wycisnąć sok.
  2. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 3 łyżek mąki i lekko podgrzanego mleka zrobić zaczyn - odstawić, żeby zaczął rosnąć. Masło utrzeć z pozostałym cukrem aż zbieleje. Dalej ucierając dodawać żółtka i jajka a następnie twaróg. Gdyby było widać wyraźnie gródki sera to można masę dodatkowo przetrzeć przez sitko.
  3. Do miski z mąką wlać wyrośnięty zaczyn, dodać masę serowo jajeczną, skórkę i sok z pomarańczy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić je na godzinę do wyrośnięcia przykrywając miskę czystą ściereczką.
  4. Gdy potroi swoją objętość znowu zagnieść, wyłożyć na blat i urywając łyżką po kawałku posmarowanymi olejem rękami formować nieduże kulki wielkości orzechów włoskich. Ułożone na posypanej mąką stolnicy znów przykryć i zostawić do napuszenia.
  5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż nabiorą ładnego brązowego koloru. Wkładać je tylko po kilka sztuk na partię, pomagając sobie łopatką i pilnować, żeby tłuszcz nie był za gorący bo pączki muszą w nim jeszcze urosnąć, zarumienić się i dopiec w środku.
  6. Po osączeniu na ręcznikach papierowych oprószyć cukrem pudrem bądź polać lukrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :