Składniki :
250g gotowanych ziemniaków
250g miodu
150g cukru
125g masła
450g mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko
Przygotowanie :
- Ugotowane ziemniaki rozgnieść. Odstawić.
- Miód wlać do garnka, lekko podgrzać i wsypać cukier. Podgrzewać cały czas mieszając i uważać, aby całość się nie skarmelizowała. Kiedy cukier się nieco rozpuści, dodać masło. Mieszać aż do połączenia składników.
- Rozgniecione ziemniaki zmiksować mikserem/blenderem na gładką masę. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
- Przestudzoną masę z miodu, masła i cukru przelać do dużej miski. Dodać ziemniaki, mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, kakao i sodą, wbić jajko. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto nie klei się, nie trzeba go podsypywać mąką.
- Nabierać nieduże porcje ciasta i lekko rozwałkować (na 5-7 mm). Wycinać foremką kształty. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 2-3 cm odstępach bo sporo rosną.
- Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C (termoobieg) i piec 10 minut.
- Wystudzone można dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą itp. Choć pyszne są i bez dodatków.
0 komentarze :