Składniki :
400 g mąki
1 łyżeczka sody
100 g masła
30 g cukru pudru
3 jajka
170 g cukru kryształu
170 g miodu
1/2 szklanki jasnego piwa
2 łyżeczki przyprawy do pierników
Miód podgrzać na małym ogniu. Dodać cukier kryształ. Mieszając ogrzewać aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzić do zagotowania, podgrzewać tylko tyle aby rozpuścić cukier.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać z sodą i przyprawą piernikową.
Do masy żółtkowej dodać letni miód, mąkę z przyprawami i gdy składniki się połączą dodać piwo. Mieszać, aż ciasto będzie gładkie. Do ciasta dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać (łyżką! nie mikserem).
Ciasto przelać do wąskiej keksówki. Ciasto powinno sięgać najwyżej do 3/4 wysokości, bo dosyć mocno wyrasta. Piec w temperaturze 170 – 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem czy piernik jest upieczony.
0 komentarze :