rogaliki drożdżowe - kruche I

By | 00:54 Leave a Comment

Składniki :

1/2kg mąki pszennej
50g drożdży
250g miękkiej margaryny lub masła
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 żółtka (jedno białko zostawić do posmarowania rogalików)
1 jajko
opakowanie cukru waniliowego (16g)

Nadzienie :

ulubiona marmolada lub nutella

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże i cukier. Zalać ciepłym mlekiem i zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia, na około 15-20 minut.

Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto będzie tłuste, ale nie powinno się kleić do rąk. Odstawić do podwojenia objętości.

Wyjąć z miski, rozwałkować na okrąg o średnicy około 22-23 cm. Podzielić na ćwiartki a każdą ćwiartkę podzielić na pół. Z jednego okręgu powinno powstać 8 trójkątów (tak jak się kroi pizzę). Na każdy trójkąt wyłożyć łyżeczkę nadzienia, zwinąć ku wierzchołkowi, uformować rogalik.

Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 20m minut, do ładnego zarumienienia się rogalików.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :