rogaliki drozdżowe - na maślance

By | 23:24 Leave a Comment

Składniki :

600g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
200ml ciepłej wody
200ml maślanki
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


  1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
  2. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, proszkiem i cukrem.
  3. Wszystkie mokre składniki wlać do suchych i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 20 minut.
  4. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy około 25 cm. Następnie podzielić na 8 trójkątów, tak jak się kroi pizzę (razem 16). Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od podstawy i uformować rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
  5. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut, do ładnego zarumienienia. Ostudzić.
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :