Składniki - masa gotowana :
173g oleju rzepakowego
125g wody
220g cukru
3 łyżki kakao (płaskie)
Dodatkowo :
5 jajek
110g cukru
255g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie :
- Masa gotowana : wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
- Biszkopt : mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki.
- Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
- Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować.
- Przelać do formy ciasto, wyrównać.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
0 komentarze :