Składniki :
100g masła
1,75 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki gorzkiego kakao
50 g gorzkiej czekolady
100 g solonych orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni
0,5 szklanki suszonej żurawiny
30 ml whisky
3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
Żurawinę zalewamy whisky i odstawiamy do naciągnięcia (najlepiej to zrobić na noc poprzedniego dnia).
Masło, cukier, mleko i kakao umieszczamy w rondelku z grubym dnem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około minuty. Należy uważać, bo zawartość rondelka zdecydowanie się "burzy". Lepiej mieszać i w razie kryzysu odstawić z ognia.
Do masy karmelowo-kakaowej dodajemy połamaną na kostki czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia, po czym dorzucamy orzechy, żurawinę wraz z alkoholem, którego nie wchłonęła oraz płatki owsiane. Mieszamy dokładnie. Na początku całość może wydawać się rzadka, ale po około 10-15 minutach płatki zmiękną wchłaniając wilgoć z masy kakaowej i całość zgęstnieje.
Za pomocą łyżki stołowej nabieramy ilość równą wielkości ciastek, jakie chcemy otrzymać i układamy kopczyki na papierze do pieczenia, na jego nawoskowanej stronie.
Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
0 komentarze :