ciasto drożdżowe - rożki z musem jabłkowym

By | 06:18 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

250g mielonego sera białego
100g masła
1 żółtko
175g semoliny
175g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3g drożdży instant


Składniki - mus jabłkowy :

500g obranych i pokrojonych w dużą kostkę winnych jabłek
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki cynamonu
6 łyżek Calvadosu
50g cukru
2 łyżki skrobi


Przygotowanie :

  1. Ciasto : łączymy obie mąki z drożdżami, cukrem i solą. Wbijamy żółtko, dodajemy twarożek i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy do przygotowania musu.
  2. Mus jabłkowy : jabłka zasypujemy cukrem, zalewamy 4 łyżkami Calvadosu i sokiem z cytryny. Gotujemy do momentu aż jabłka się rozpadną a część wody odparuje. Miksujemy. Dodajemy cynamon, gotujemy jeszcze ok. 30 minut. W pozostałych 2 łyżkach Calvadosu rozpuszczamy skrobię, dodajemy ją, cały czas mieszając do musu, gotujemy. Studzimy całkowicie przed nałożeniem do rożków.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
  4. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy nożem trójkąty, nakładamy mus, sklejamy dokładnie brzegi.
  5. Pieczemy 10 minut bez nawiewu i kolejnych 7 z nawiewem. Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :