ciasto drożdżowe - świnki

By | 14:20 Leave a Comment

Składniki :

300g mąki pszennej
20g drożdży świeżych
1 żółtko
150g mleka
50g masła
40g cukru


Przygotowanie :

  1. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
  2. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 50ml mleka i odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę, cukier, pozostałe mleko i szczyptę soli wymieszać. Dodać po paru minutach zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto aż będzie sprężyste.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Z części ciasta uformować kulki, pozostałą część rozwałkować i wykrawać małe kółka.
  5. W kółkach przeznaczonych na ryjki zrobić dziurki wykałaczką. Kółka przeznaczone na uszy przeciąć na 4 równe części. Na uformowanych kulkach ułożyć małe z dziurkami - przylepiając je za pomocą rozbełtanego żółtka. Ułożyć oczy z rodzynek, a na końcu przymocować uszy - również smarując je żółtkiem.

  6. Skonstruowane świnki układać na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 60 minut.
  7. Posmarować mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180C pieca na 20 minut.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :