Składniki - zaczyn :
4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki cukru
Składniki - ciasto :
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
otarta skórka z połowy cytryny
szczypta soli
1/4 kostki rozpuszczonego masła
1 jajko
1 żółtko
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
śliwki węgierki, około 1 kilograma
Składniki - kruszonka :
180 g mąki pszennej
100 g cukru
cukier waniliowy - 16 g
pół kostki roztopionego masła
1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie :
- Zaczyn : do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości.
- Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.
- Kruszonka : mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.
- Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm** wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.
0 komentarze :