ciasto - jogurtowe, ze śliwkami

By | 02:16 Leave a Comment

Składniki :

295g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100g cukru
2 duże jajka
50g płynnego miodu
1 szklanka jogurtu
150 ml oleju
cukier puder, do oprószenia
1 kg śliwek


Przygotowanie :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier - przesiać, odłożyć.

Do większego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.

Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste). Na wierzchu poukładać (w miarę gęsto) wypestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Ciasto można piec również w większej prostokątnej blaszce.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut, ale zazwyczaj dłużej (zależy to od owoców), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :