domowa wędlina - schab gotowany 5 minutowy

By | 07:07 Leave a Comment

Składniki :

ok. 1,2kg schabu
ok. 2 litry wody 
1/3 szklanki soli 
2 łyżki majonezu 
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżka ziół prowansalskich 
4 ząbki czosnku 
3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego 

Wodę wymieszać z majonezem i przyprawami tak, by utworzyła się w miarę jednolita zawiesina (najlepiej trzepaczką). Włożyć schab i całość zagotować pod przykryciem. Gotować przez 5 minut od momentu zawrzenia, następnie zdjąć garnek z ognia zostawić do ostudzenia na całą noc.

Następnego dnia ponownie zagotować i gotować 5 minut, tak jak poprzednio.

Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie schab jest gotowy.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :