jabłecznik - kanadyjski, Froda

By | 06:10 Leave a Comment

Składniki :

6-8 jabłek
255g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
100g demerary
80g masła
2 jajka
2 łyżki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cynamon


Składniki :

  1. Do miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i sól, wymieszać, dodać zimne pokrojone masło i rozetrzeć palcami.
  2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do mąki razem z cukrem (zostawić dwie łyżeczki), przemieszać.
  3. Jajka ubić razem z mlekiem i dodać do mąki z jabłkami, wymieszać (mogą pozostać suche miejsca - w trakcie pieczenia wszystko ładnie się wypiecze), przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Wygładzić i posypać pozostałym cukrem i cynamonem.
  4. Szarlotkę piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 45 minut. Ciasto lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :