Składniki :
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
sól (ok 1 płaskiej łyżeczki)
mąka ziemniaczana opcjonalnie
Przygotowanie :
- Ziemniaki obrać, podzielić na pół.
- Jedną część ziemniaków ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę.
- Drugą porcję ziemniaków zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Przełożyć do ściereczki bądź gazy, zawinąć i wykręcić z nich wodę do naczynia. Odstawić do ściemnienia. Nie wylewać wody po ziemniakach.
- Kiedy ziemniaki ściemnieją, dodać do nich przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Delikatnie odlać wodę z ziemniaków do garnka, w którym będą gotować się kluski a skrobię osiadłą na dnie naczynia dołożyć do ziemniaków. Dodać jajko, sól i mąkę ziemniaczaną (1/4 masy ziemniaków). Można również podzielić masę ziemniaczaną na 4 części, wyjąć jedną z nich, na jej miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby wyrównać do poziomu ziemniaków.
- Formować kluski wg upodobań.
- Gotować z odrobiną oleju. Przed podaniem zahartować zimną wodą.
- robiłam że równa waga ugotowanych i ziemniaków startych po odcedzeniu - następnym razem nie przyrównywać do wagi po starciu i odcedzeniu
0 komentarze :