naleśniki - drożdżowe

By | 22:59 Leave a Comment

Składniki :

250 g mleka
200 g mąki pszennej
50 g jajka 20 g świeżych drożdży / 6 g drożdży suszonych
50 g cukru
30 g masła, roztopionego i ostudzonego
20 g żółtka
3 g soli


Przygotowanie :

  1. Przygotować rozczyn - mąkę połączyć z 200 g mleka i drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać resztę składników. Wymieszać. Wyrobiać przez dwie minuty.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia.
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :