rogaliki drożdżowe - kruche III

By | 22:03 Leave a Comment

Składniki :

3 - 3,5 szklanki mąki pszennej luksusowej
200g masła
2 nieduże jajka
40g świeżych drożdży
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1/2 szklanki gęstej śmietany
6 małych jabłuszek
lukier z soku z 1/2 cytryny, cukru pudru i kilku kropli olejku z wanilią


Przygotowanie :

  1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne.
  2. Mąkę przesiać do miski razem z solą. Drożdże rozetrzeć z cukrem w kubeczku i odstawić na kilka minut żeby zrobiły się płynne. Do mąki wkroić kawałki zimnego masła i rozetrzeć je dokładnie tak jak na kruszonkę. Wlać drożdże, śmietanę i wbić jajka. Zagnieść elastyczne ciasto - jeśli by się mocno kleiło to można podsypać jeszcze troszkę mąki, ale ma być elastyczne i dość miękkie.
  3. Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia tylko można od razu po zagnieceniu rozwałkowywać więc podzielić je na 6 części, z których każdą rozwałkować na okrągły placek grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 20 cm. Każdy placek podzielić na krzyż na 6 - 8 części. Na każdym takim trójkącie, przy szerszym brzegu położyć ósemeczkę jabłka i zaginając najpierw do środka boczne brzegi zwinąć do szpiczastego końca. Koniec powinien znaleźć się pod spodem.
  4. Ciastka ułożyć luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, niczym nie smarować i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieć ok. 10 - 15 min. aż ładnie urosną i zezłocą się.
  5. Gdy lekko przestygną posmarować je lukrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :