zapiekany ryż z jabłkami

By | 21:40 Leave a Comment

Składniki :

1 kg kwaskowatych jabłek
2 szklanki pełnego mleka (być może będzie potrzeba więcej mleka)
1,5 szklanki ryżu
cukier (około 5 łyżek)
sól
cynamon (opcjonalnie)
3 łyżki niesolonego masła, dałam do gotowanego ryżu
cukier i kwaśna śmietana (do podania)

Ugotować ryż na mleku z 1 łyżką cukru i solą.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Usmażyć z pozostałymi łyżkami cukru, cynamonem (opcjonalnie) i łyżką masła. Kiedy zmniejszy się ilość soku masa będzie gotowa.

Formę, w której będzie pieczona zapiekanka, posmarować odrobiną masła.

Na spód formy wyłożyć 1/3 ryżu. Na ryż wyłożyć połowę masy jabłkowej.

Na jabłkach wyłożyć kolejną część ryżu i na niej resztę jabłek. Przykryć jabłka ryżem.

Na ryżu rozsmarować pozostałą ilość masła

Piec około 40 minut w 180 stopniach.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :