Składniki :
3 - 4 ziemniaki
2 łyżki masła
kawałek kiełbasy, pokrojonej
1/2 szklanki startego sera (najlepiej typu cheddar)
1 jajko
szczypta soli i pieprzu
Piekarnik nagrzać do 200° C.
Ziemniaki przeciąć na pół i ponakłuwać widelcem. Ułożyć na papierze do pieczenia i zapiekać ok 25 min, aż ziemniaki zmiękną.
W między czasie podsmażyć kawałki kiełbasy i zetrzeć ser.
Wyciągnięte z piekarnika ziemniaki lekko wystudzić, wydrążyć środek zostawiając skorupkę tak aby nie pękła Środek każdej „łódeczki” wysmarować masłem.
Pozostałą wydrążoną część ziemniaka pokroić na drobne kawałki i dodać do kiełbasy. Dodać jajko i wszystko razem wymieszać. Przyprawić. Dodać ser.
Miksturę nakładać do ziemniaków i piec przez ok 15 - 20 min aż jajko się zetnie a ser zarumieni.
0 komentarze :