Składniki :
1 kurczak, albo jego części (u mnie to przeważnie nogi i piersi pozbawione skóry)
6-8 dużych marchwi
2 duże pietruszki
1 duży seler
1 duży por (opcjonalnie 1 przypieczona cebula - ja wolę z samym porem)
liście selera i natka pietruszki (opcjonalnie lubczyk – ja nie daję, bo nie lubię) - daję cały pęczek
2 liście białej albo włoskiej kapusty (nie więcej, bo to nie kapuśniak)
6-8 ziaren czarnego pieprzu
sól i pieprz
Kurczaka podzielić na kawałki, ściągnąć skórę (albo i nie, jeśli ktoś lubi tłuściejszy rosół).
Warzywa obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki (szybciej oddadzą swoje soki). Liście selera i natkę pietruszki opłukać i razem z porem obwinąć białą nitką. Tak owinięte zielsko będzie można po ugotowaniu łatwo usunąć z rosołu.
Do dużego garnka włożyć mięso i zalać zimną wodą do 2/3 wysokości garnka. Zagotować i dokładnie usunąć szumowinę (ja to robię łyżką cedzakową z małymi dziurkami). Wsypać 2 -3 łyżeczki soli, włożyć wszystkie warzywa, wrzucić ziarna pieprzu, 1 płaską łyżeczkę pieprzu mielonego i gotować na najmniejszym ogniu około 2 godzin. Uważać, aby rosół nie gotował się zbyt mocno, bo inaczej będzie mętny (ma się tylko lekko „pyrkać”).
tak ugotowany rosół można jeść... a co zostanie zamrozić, albo zrobić np. potrawkę z białym sosem słodko-kwaśnym z waniliową nutą i rodzynkami.
0 komentarze :