Z ciasta wykroić koła o średnicy około 7-8 cm i na środek każdego nałożyć łyżeczkę powideł śliwkowych. Naciąć koła na obwodzie, rogi zawinąć do środka i dobrze zlepić. Najlepiej najpierw bardzo dokładnie zlepić wierzchołki, a dopiero potem docisnąć delikatnie do powidła, w przeciwnym wypadku, podczas rośnięcia ciasta wierzchołki mogą się odlepić. Wiatraczki smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Subskrypcja
Popular Posts
-
Składniki : śmietana kremówka cukier puder mąka ziemniaczana Przygotowanie : Śmietanę ubijamy na pół sztywno. Dodaje...
-
Składniki : około 2 szklanki cukru pudru 4 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie : Śmietanę podgrzewać w garnuszku ciągle miesza...
-
Zaczyn drożdżowy jest to sfermentowana porcja ciasta drożdżowego, której użycie zapewnia lepszy rozrost gotowego wypieku oraz poprawia j...
-
Jak składać naleśniki? Wyróżniamy następujące sposoby składania naleśników : 1. książeczka 2. rolada 3. rożek I 4. rożek II (kornet...
-
I. hydracja 100 % jest to zakwas dokarmiony mąką i wodą w równych proporcjach : 100g mąki + 100g wody. II. hydracja poniżej 100 % jest...
-
Dlaczego zaparzamy mąkę do ciasta pierogowego? http://www.rheologylab.com/articles/food/starch-gels/ W poprzednim poście podzieliła...
-
Składniki : 1 l śmietany kremówki 6 łyżek cukru pudru kisiel cytrynowy Przygotowanie : W misce ubić śmietanę i cukier puder. ...
-
Składniki : 3 aluminiowe foremki 22×9 cm około 1,5 kg filetów rybnych sok z 1/2 cytryny 3-4 duże ząbki czosnku 2 średnie cebule ...
-
Składniki : 300g serka kremowego typu Philadelphia 250g miękkiego masła 300g cukru pudru barwnik spożywczy Przygotowanie : Ma...
-
Żelatyna w proszku/granulkach Przed dodaniem żelatyny do deseru należy zalać ją małą ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia. Odstawić ...
Categories
- 50+ hydracja
- 60+ hydracja
- 70+ hydracja
- 80+ hydracja
- 90+ hydracja
- adwokat
- amoniak
- ananas
- bagietka
- baker's percentages
- banany
- bez glutenu
- bez jajek
- bez mięsa
- bez mleka
- białka
- biszkopty
- biszkopty podłużne
- boczek
- brzoskwinie
- budyń
- bulion
- bułka tarta
- całe jajka
- cebula
- chilli
- ciasteczka
- ciasteczkowy spód
- ciasto bez pieczenia
- ciasto biszkoptowe
- ciasto drożdżowe
- ciasto francuskie
- ciasto kluskowe
- ciasto kruche
- ciasto krucho-drożdżowe
- ciasto naleśnikowe
- ciasto parzone
- ciasto piernikowe
- ciasto pierogowe
- ciasto półfrancuskie śmietanowe
- ciasto półkruche
- ciasto serowe
- ciasto smażone
- ciasto sodowe
- ciasto ucierane
- ciasto ziemniaczane
- cukier biały gruby kryształ
- cukier brązowy
- cukier puder
- cukinia
- cydr
- cynamon
- cytr
- cytryna
- czarna porzeczka
- czekolada
- czerwona porzeczka
- czosnek
- dodatki do wypieków
- drożdże
- dynia
- dżem
- fasola
- formowanie
- galaretka
- glukoza
- golden syrup
- gotuj poprawnie
- goździki
- groszek konserwowy
- groszek zielony
- groszki czekoladowe
- gruszki
- grylaż
- grzyby
- herbata
- herbatniki
- imbir
- jabłka
- jagody
- jogurt
- kakao
- kakaowe herbatniki
- kapusta kiszona
- kapusta pekińska
- kapusta słodka
- karmel
- kasza gryczana
- kasza manna
- kawa
- kefir
- ketchup
- kiełki
- kisiel
- kompot
- koncentrat pomidorowy
- konfitura
- koperek
- krakersy
- krem czekoladowy
- krem do przełożenia
- krem pralinowy
- krokant
- kruszonka
- kuchenne porady
- kukurydza
- kurczak
- kurczak pieczony
- kwasek cytrynowy
- lemon curd
- likier
- limonka
- lody
- majonez
- mak
- makaron
- maliny
- marchew
- margaryna
- marmolada
- masa kajmakowa
- masa zaparzana
- masło
- maślanka
- mąka kukurydziana
- mąka owsiana
- mąka pszenna razowa
- mąka ziemniaczana
- mąka żytnia
- mielone migdały
- mięso mielone
- migdały
- mincemeat
- miód
- mixing methods
- mleczko kokosowe
- mleko skondensowane niesłodzone
- mleko skondensowane słodzone
- mleko w proszku
- morele
- mus z jabłek
- napój gazowany
- obiad
- ocet
- ogórek
- ogórki konserwowe
- olej
- oliwa
- orzechy
- otręby
- papryka
- papryka ostra
- parówki
- pieczarki
- pieczywo
- piersi z kurczaka
- pierś z kurczaka
- pigwa
- pistacje
- piwo
- płatki owsiane
- płatki owsiane błyskawiczne
- pomarańcza
- pomidor
- porady
- powidła
- przecier pomidorowy
- przekąska
- przelicznik
- przetwory
- przyprawa do pierników
- pulled meat
- rabarbar
- ricotta
- rodzynki
- rum
- ryba
- ryż biały
- ryż preparowany
- rzeżucha
- sałata
- seler
- semolina
- ser biały
- ser mascarpone
- ser skyr
- ser śmietankowy
- ser żółty
- serek homogenizowany
- skórka pomarańczowa
- słonina
- słód jęczmienny
- smalec
- soda oczyszczona
- sok jabłkowy
- sok kubuś
- sok z cytryny
- sos
- suszone owoce
- syrop klonowy
- szczypiorek
- śliwki
- śmietana kremówka
- śmietana kwaśna
- śniadanie/kolacja
- śnieżka
- techniki krojenia
- tortellini
- tortilla
- truskawki
- wafle suche
- wędlina
- wędzona makrela
- wieprzowina
- wino
- winogrono
- wiórki kokosowe
- wiśnie
- wołowina
- wódka
- wydmuszki
- zagęszczacz do sosów
- zakwas
- zalewa octowa
- ziemniaki
- ziemniaki przecierane
- ziemniaki ugotowane
- zsiadłe mleko
- żelatyna
- żelfix
- żółtka
- żurawina
0 komentarze :