kuchenne porady - jak - dobierać owoce pod przetwory?

By | 10:32 Leave a Comment

Jak dobierać owoce pod przetwory?

  1. przydatność przetwórcza owoców
  2. zawartość związków pektynowych w owocach





przydatność przetwórcza owoców

nazwy owoców soki owoce w sosie własnym przeciery pasteryzowane galaretki surowe dżemy marmolady powidła konfitury kompoty słodkie marynaty kwaszonki galaretki gotowe
truskawki X X X X X
porzeczki czarne i czerwone X X X X X X X X X
agrest X X X X X X X
poziomki X X X
maliny X X X X
jagody czernice X X X X X
jagody brusznice X X X
jeżyny X
czereśnie X X
wiśnie X X X X XX
śliwki renglody X X
morele X X X X
brzoskwinie X X X
śliwki węgierki X X X X X X
jabłka X X X X X X X
gruszki X X X
owoce dzikiej róży X X



zawartość związków pektynowych w owocach

duża średnia minimalna
czarna porzeczka wiśnie gruszki
czerwona porzeczka jeżyny poziomki
jabłka
skórki i gniazda nasienne
maliny czereśnie
kwaśne jabłka truskawki
pigwa morele
żurawina
borówka czerwona
jagoda
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :