zakwas - żytni 60 godzinny

By | 05:11 Leave a Comment

Składniki :

300 g mąki żytniej typ 2000
400 g mąki żytniej typ 720
40 g cukru
700 g wody


I faza - środa godz. 20.00

100 g mąki żytnia typ 2000
100 g wody w temp 24 st C


  1. Mąkę żytnią wymieszać z wodą do połączenia się składników.
  2. Pozostawić przykryte ściereczką na 24 h w temp pokojowej.


II faza - czwartek godz. 20.00

200 g mąki żytniej typ 2000
200 g wody w temp 24 st C
40 g cukru


  1. Do zaczynu z poprzedniego dnia dodać mąkę żytnią, wodę i cukier i wymieszać do połączenia się składników.
  2. Pozostawić przykryte ściereczką na 24 h w temp pokojowej.


III faza - piątek godz. 20.00

400 g mąki żytniej typ 720
400 g wody w temp 24 st C

  1. Do zaczynu z poprzedniego dnia dodać mąkę żytnią i wodę i wymieszać do połączenia się składników.
  2. Pozostawić przykryte ściereczką na 24 h w temp pokojowej.


IV faza - sobota godz. 20.00

  1. Zakwas jest gotowy do pieczenia.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :