groszek ptysiowy

By | 01:58 Leave a Comment

Składniki :

90 ml wody
30 g masła
70 g mąki pszennej
2 jajka (M)
szczypta soli
dowolne przyprawy np. gałka muszkatołowa lub kminek, czosnek w proszku itp.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.

Mąkę przesiać z przyprawami. Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę do gotującego się płynu stale mieszając do momentu aż masa będzie odstawała od dna garnka. Masę przełożyć do miski wbijać pojedynczo jajka dokładnie mieszając, tak by ciasto stało się gładkie.

Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne wzory lub wypełniamy masą przygotowane szablony.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Pieczemy bez pary. Po upieczeniu studzimy.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :