klops II (rolada z mięsa miel.)

By | 10:13 Leave a Comment

Składniki - mięso mielone :

800 gramów wieprzowiny ( u mnie dość chuda łopatka)
2 jaja
1 kopiasta łyżka kaszy manny
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
troszkę mniej niż 3/4 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego

Składniki - farsz pieczarkowy :

250 gramów pieczarek
2 duże cebule
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
4 - 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
pieprz, sól

Dodatkowo :

150 gramów boczku wędzonego

Mięso mielone : mięso zmielić razem z bułeczką, dodać przyprawy, jaja, kaszę, mąkę, wyrobić jednolitą masę.

Farsz pieczarkowy : pieczarki umyć, osuszyć, pokroić dość drobno, przesmażyć na oleju, następnie kiedy pieczarki będą już prawie gotowe, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, smażyć wszystko razem do zeszklenia cebuli, dodać sól, majeranek i pieprz, masę schłodzić. Potem dodać do niej bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki, wymieszać.

Przygotować sobie arkusz papieru do pieczenia, zaznaczyć sobie na nim wymiary 40x25 cm (rozmiar rolady dostosowałam do swojej keksówki, która ma 12x25 cm).

Wyznaczony prostokąt natłuścić olejem, następnie wyłożyć na niego masę mięsną, dostosować ją do wymiarów, ma mieć grubość około 1 cm.

Na mięsko wysypać równomiernie farsz, następnie zwilżonymi dłońmi unosić stopniowo papier, delikatnie odklejać od niego mięsko i zwijać roladę ściśle.

Całość ma wyglądać po zwinięciu tak i mieć 25 cm długości, tak, by pasowała do keksówki.

Roladę razem z papierem przenieść do foremki, oczywiście część papieru po dostosowaniu do keksówki odciąć.

Boczek pokroić na grubsze plastry , poukładać na wierzchu rolady.

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec około 55 minut.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :