Składniki :
600 g mięsa łopatki
1 kajzerka namoczona w mleku
2 małe jajka
1 duża duża cebula
1 łyżka klarowanego masła albo oleju
2 łyżki kaszy manny
3- 4 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka pieprzu (u mnie jak zawsze Kotanyi)
szczypta chili
2 – 3 łyżki startego majeranku
sól (wg uznania, ja solę bardzo mało)
opcjonalnie: zielona pietruszka lub kolendra
masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania foremki
ugotowane i obrane jajka lub inne dodatki
Mięso opłukać, pokroić w kawałki, zemleć razem z namoczoną wcześniej i odciśniętą kajzerką. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce masła (nie powinna zrobić się brązowa, a jedynie stracić smak surowizny). Podsmażoną cebulkę dodać do mięsa, wbić jajka (najpierw do miseczki, a dopiero potem dodać do mięsa), wsypać kaszę manną, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić ręką na gładką masę (ja to robię w jednorazowych rękawiczkach silikonowych).
Foremkę (ja używam silikonowej keksówki o wymiarach 23 x 10 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Masę mięsną przełożyć do foremki, wyłożyc polowe na to nadzienie i dokładnie przykryć reszt a mięsa (można foremkę przykryć folią aluminiową, ale ja tego nie robię, bo lubię, gdy klops się lekko przypiecze).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (u mnie termoobieg) i piec około 60 minut.
Podawać z sosem i ulubionymi dodatkami. Świetny też na zimno.
0 komentarze :