Składniki :
200 g rodzynek 
375 ml mleka 
500 g maki 
42 g świeżych drożdży 
50 g cukru 
1 plaska łyżeczka soli 
1 jajko 
tłuszcz do smażenia 
Rodzynki zalać zimna woda, odstawić na 15 minut, odcedzić.
Make przesiac do miski, zrobic w srodku zaglebienie, w ktore wkruszyc drozdze, wyspac lyzke cukru, wlac ok., pol szklanki cieplego mleka i wymieszac. Odstawic do wyrosniecia na 15 minut w cieple miejsce pod przykryciem. Nastepnie dodac pozostale skladniik (pozostaly cukier, mleko, sol i jajko) i zagniesc mikserem na gladkie ciasto przez ok. 3 minuty, dodac rodzynki i lekko wymieszac. Ponownie odstawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 30 minut.
Nakladac niewielkie porcje ciasta na rozgrazny tluscz i piec na zloto. Mozna posypac cukrem pudrem, podawac z dzemem, owocami itp. ale musze przyznac, ze mnie smakowaly zupelnie czyste, bez zadnych dodatkow.
 
 
 
 
 
 
 Posty
Posty
 
 
0 komentarze :