Składniki :
510g mąki pszennej
40g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka soli
200g jogurtu naturalnego
4-5 łyżek oleju
125g ciepłego mleka
125g ciepłej wody
Przygotowanie :
- Rozkruszone drożdże utrzeć z mlekiem, miodem i 2 łyżkami maki na pastę, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Do miski przesiać mąkę, dodać olej, sól, jogurt i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, a potem stopniowo wodę. Wyrabiać je ok. 5 minut, odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść chwile, by pozbyć się gazów, podzielić na 14- 16 równych części, z każdej uformować kulkę, którą naciąć ostrym nożem na głębokość ok. 1 cm.
- Tak przygotowane bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do napuszenia.
- Posmarować je mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 25-30 minut.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
0 komentarze :