jak - suszyć pestki ze świeżej dyni

By | 00:29 Leave a Comment

Składniki :

świeże pestki z dyni


Przygotowanie :

  1. Po rozkrojeniu dyni miąższ razem z pestkami wyłożyć do miseczki przy użyciu dużej łyżki.
  2. Z miąższy wydłubać palcami pestki pilnując by jak najmniej dyni zostało na łupinkach. Ideałem są pestki bez żadnych resztek miąższu.
  3. Pestki porządnie wypłukać na sitku pod zimną bieżącą wodą i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym.
  4. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim płasko pestki.
  5. Piekarnik nastawić na 100'C. Gdy się rozgrzeje włożyć pestki.
  6. Pestki dyni suszyć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około 30 min.
  7. Wysuszone pestki przechowywać w szczelnym pojemniku lub słoiku.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :