kluski kładzione - z kaszą manną

By | 06:31 Leave a Comment

Składniki :

2 jajka
2 łyżki masła
4 łyżki kaszy mannej błyskawicznej
3 łyżki mąki
mała szczypta soli
ewentualnie szczypta cukru jeśli robimy kluski na słodko

W szerokim garnku zagotować wodę, osolić.

Oddzielić białka od żółtek. Masło rozpuścić (chyba że jest bardzo miękkie to nie trzeba rozpuszczać).

Żółtka zmiksować z cukrem (tylko jeśli robimy w wersji na słodko), a następnie dodać masło, mąkę i kaszę i ponownie zmiksować. W wersji na wytrawnie od razu miksujemy razem żółtka, masło, mąkę i kaszę.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do reszty masy, wymieszać dokładnie łyżką.

Porcje ciasta kłaść łyżką na wrzątek (nabierać troszkę ciasta, zanużyć we wrzątku i delikatnie zsunąć ciasto, nie mieszać bo kluseczki się porozwalają).

Gotować ok 30 sek od wypłynięcia. Od razu podawać polane ulubionym sosem lub np. jogurtem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :