przetwory - dżem dyniowo-pomarańczowy

By | 03:38 Leave a Comment

Składniki :

1kg dyni o żółtym miąższu
1 duża pomarańcza
sok z 1/4 cytryny
1 opakowanie żelfix (1:3)
350g cukru


  1. Dynię umyć, obrać ze skórki, wyjąć miękki miąższ wraz z pestkami. Pozostały twardy miąższ pokroić w kostkę i włożyć do garnka.
  2. Dodać 4-5 łyżek wody i co chwilę mieszając gotować do miękkości przez ok. 20 minut.
  3. Miękką dynię zmiksować blenderem na mus. Dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz żelfix z saszetki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier, wymieszać i gotować przez 3 minuty.
  4. Gorącym dżemem napełnić wyparzone gorące słoiki i od razu zakręcić.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :