przetwory - powidła śliwkowe, z czekoladą

By | 02:49 Leave a Comment

Składniki :

3kg śliwek
1kg cukru
100g gorzkiej czekolady 90%


Przygotowanie :

  1. Śliwki umyć, pokroić na pół, usunąć pestki.
  2. Przełożyć do garnka z grubym dnem i gotować do momentu całkowitego rozgotowania. Zestawić z ognia, odstawić do ostygnięcia.
  3. Następnego dnia powtórzyć cały proces, pamiętając o częstym mieszaniu, aby powidła nie przywarły do dna garnka. Wystarczy 30 minut gotowania.
  4. Trzeciego dnia dosypać cukier, gotować do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dołożyć połamaną w kostki czekoladę. Wymieszać dokładnie do połączenia się składników. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są śliwki i jak słodkie powidła lubimy.
  5. Gorące powidła przełożyć do przygotowanych słoiczków, zakręcić i odstawić dnem do góry do ostygnięcia.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :