scones - na maślance

By | 08:39 Leave a Comment

Składniki :

1,5 szklanki mąki pszennej
50g masła
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki maślanki

Wykonanie :

  1. Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do miski. Dodaj cukier i sól i wymieszaj.
  2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i posiekaj je z mąką.
  3. W drugiej misce rozmąć jajka, dodaj maślankę i wymieszaj.
  4. Dodaj do suchych składników delikatnie zarabiając ciasto łyżką. Wymieszaj dość delikatnie do połączenia się składników. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 min.
  5. Po upływie wskazanego czasu wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj prostokąt i rozwałkuj i składaj (podobnie jak w cieście francuskim), aż ciasto przestanie się rozpadać.
  6. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1,5-2cm. Ostrą foremką wykrawaj okrągłe ciasteczka (lub inne kształty) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 15 minut lub do chwili aż scones wyrosną i zaczną się rumienić.
  8. Podawaj lekko ciepłe z dżemem, świeżym masłem lub gęstą śmietaną.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :