Ciasto kruche :
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
115g masła
3-5 łyżek bardzo zimnej wody
Nadzienie cytrynowe :
1 szklanka cukru
skórka otarta z 2 cytryn
ziarna zeskrobane z 2 lasek wanilii
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
2 żółtka
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny
Przygotowanie :
- Ciasto : składniki ciasta zagnieść do uzyskania gładkiej kuli, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 min. - 1 h.
- Wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrąg o średnicy odpowiedniej do pokrycia spodu i brzegu formy. Delikatnie przełożyć taflę ciasta na formę, docisnąć do brzegów, odciąć nadmiar. Ponakłuwać spód widelcem i włożyć na 20 minut do zamrażalnika.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 200 ºC.
- Spód wyjąć z zamrażalnika, przykryć papierem do pieczenia i wypełnić formę ceramicznymi fasolkami. Wsunąć na środkowe pięterko i piec ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć z formy fasolki i papier i włożyć ciasto do piekarnika na jeszcze 5 minut.
- Nadzienie : cukier wymieszać w średniej misce ze skórką cytrynową i ziarnami wanilii.
- Do mieszanki przesiać mąkę i sól. Dodawać po jednym jajku i żółtku, delikatnie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlać maślankę, śmietankę i sok cytrynowy - ponownie wymieszać, do połączenia. Masa na nadzienie jest bardzo płynna.
- Delikatnie wlać płynne nadzienie na spód. Wsunąć ciasto do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 165 ºC, pozostawić na 55 minut.
- Gotowa tarta powinna mieć na całej powierzchni ścięte nadzienie, które tylko lekko się trzęsie przy poruszeniu formą. Pozostawić do ostudzenia na blacie, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 2 h.
- Można podawać zarówno schłodzone, jak i w temperaturze pokojowej.
0 komentarze :