slowniczek - konfitura

By | 03:54 Leave a Comment

Konfitura

produkt spożywczy uzyskiwany poprzez gotowanie owoców lub części owoców w syropie cukrowym lub zagęszczonym soku winogron.

W konfiturach nie używa się środków konserwujących, wystarczającym konserwantem jest cukier. Przeciętnie na 1 kg owoców stosuje się nawet 2 kg cukru. Syrop cukrowy przyrządza się poprzez rozpuszczenie w wodzie dużej ilości cukru, a następnie odparowywanie wody aż do uzyskania gęstego syropu. Syrop powinien mieć taką konsystencję, by tworzył nitki w czasie powolnego przelewania. Podobnie odparowuje się soki wyciśnięte z winogron.

Silna koncentracja cukru w przetworach hamuje rozwój drobnoustrojów i działanie enzymów.

Prawidłowo przygotowane konfitury zawierają owoce równomiernie rozmieszczone w gęstym syropie.

zobacz również :

    dobieranie owoców pod przetwory
    etapy przyrządzania konfitury

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :