wyróżniamy dwie metody pasteryzacji przetworów :
- przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zakręć słoiki,
- do dużego (co najmniej 10 litrów) garnka włóż drewnianą kratkę lub kilka warstw czystego papieru,
- do garnka wstaw słoiki z przetworami, tak zostały między nimi około 2 cm miejsca,
- do garnka wlej zimną wodą do wysokości zakrętek, przykryj garnek i zacznij go podgrzewać,
- od momentu zagotowania utrzymuj w stanie delikatnego wrzenia, na możliwie najmniejszym ogniu przez 20-30 minut, lub tyle, ile zaleca przepis,
- po zakończeniu pasteryzowania ostrożnie dolewaj do garnka zimną wodę w celu jak najszybszego przestudzenia słoików z przetworami,
- przestudzone słoiki wyjmij z garnka i odstaw zakrętkami w dół w celu ich całkowitego ostudzenia
pasteryzacja "na sucho" w piekarniku
- przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zakręć słoiki,
- słoiki ustaw na blasze i wstaw do zimnego piekarnika,
- ustaw piekarnik (grzanie z góry i z dołu) na temperaturę 120 stopni i pasteryzuj przetwory przez 30 minut (lub tyle, ile podaje szczegółowy przepis) od momentu osiągnięcia przez piekarnik żądanej temperatury,
- jeśli obawiasz się, że słoiki mogą pęknąć i pobrudzić blachę, podłóż pod nie kilka warstw grubego papieru albo folię aluminiową,
- po zakończonej pasteryzacji wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki aby słoiki mogły sie powoli wystudzać,
- jeszcze ciepłe słoiki wyjmij z piekarnika i odstaw zakrętkami w dół w celu ich całkowitego ostudzenia
0 komentarze :