kuchenne porady - przygotowywanie słoików do przetworów

By | 10:54 Leave a Comment

Etapy przygotowania słoików do przetworów :

  1. Przed przystąpieniem do przygotowywania przetworów należy sprawdzić stan słoików, nakrętek i gumek przeznaczonych na przetwory - słoiki nie mogą być wyszczerbione ani popękane, zakrętki nie mogą być zardzewiałe ani powyginane, gumki do słoików typu WECK - nie mogą być popękane ani zbyt rozciągnięte,
  2. Wybrane słoiki należy umyć w gorącej wodzie z płynem do naczyń lub w zmywarce,
  3. Po ich przeschnięciu należy sprawdzić, czy słoiki nie przeszły zapachem poprzednich przetworów - jeżeli tak to należy albo przeznaczyć takie słoiki do tego samego rodzaju przetworów, albo należy usunąć tego typu zapachy przy użyciu sody,
  4. Bezpośrednio przed włożeniem przetworów do słoików należy je wyparzyć wrzątkiem bądź przez 60 min w piekarniku nagrzanym do 120 st C.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :