ciasto drożdżowe - bez jajek, na majonezie

By | 01:58 Leave a Comment

Składniki :

500g mąki pszennej
9g suchych drożdży
325g letniego mleka
1,5 łyżeczki majonezu
50g cukru
pół łyżeczki soli
50g masła, roztopionego


Przygotowanie :

  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
  2. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  3. Po tym czasie postępować dalej jak w przepisie.
  4. Optymalny czas drugiego wyrastania to 20 min plus czas rozgrzania piekarnika.

na bazie tego przepisu wykonałam :


drożdżowe kwiaty z domową czekośliwką


parówki zawijane w cieście drożdżowym


ryba w cieście drożdżowym


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :